Szállitás csomagpontra vagy automatába már 990ft-tól

Blog

A meseolvasás 7 előnye a gyermeknevelés szempontjából

2024.08.17 12:31
A meseolvasás 7 előnye a gyermeknevelés szempontjából

Az olvasásnak számos jó hatása van. Nemcsak tudásunkat, tájékozottságunkat fejleszthetjük vele, hanem egész személyiségünk is fejlődik. Így egész gyermekkortól kezdve meghatározó szerepet játszik az életünkben, többek közt formálva és javítva a szókincset, a gondolkodásmódot, a fantáziát, a koncentrációt, az erkölcsöt és az önértékelést

Az olvasóvá nevelés a rendszeres mesehallgatással kezdődik

Mindannyian azt szeretnénk, ha gyermekünk intelligens, okos, és boldog lenne. A mese olvasás hatékony eszköz arra, hogy erős, és kiegyensúlyozott kapcsolatot építsünk. De a mese olvasás ennél sokkal többet is jelenthet a szülő, és a gyermek számára.

1. Egymásra hangolja a gyereket, és a szülőt

Egy aktív nap után, mikor mindenki fáradt, jóleső érzés együtt össebújni, és kézbe venni egy könyvet. Ilyenkor lassítunk, egymásra hangolódunk, figyelünk egymásra.

Ezek az élmények feledhetetlenek lesznek évek múlva is.

2. A mese olvasás tanítja a gyermeket

Sok kutatás vizsgálta, milyen különbségek vannak azok között az iskolás gyerekek között, akiknek a szülei felolvastak, meséltek, és azok között, akiknek nem, vagy keveset meséltek a szüleik.

A sok mese olvasás fejlesztően hatott a gyerekek tanulási képességeire.

3. Fejleszti a beszédkészséget és a kommunikációs készséget

A gyerekek, még ha nem is tudnak olvasni, de a felolvasás során betűzik, ismétlik, értelmezik a szavakat. Már ezzel is észrevétlenül fejlődnek (fantáziában, kreativitásban, gondolkodási, logikai képességekben, szóhasználatban) és megtanulja kifejezni önmagát.

4. Fejleszti a logikai készséget

Egy történet olvasása, vagy hallgatása során a gyermek megtanulja az ok-okozati összefüggéseket. Több szempontból vizsgálhatja meg a dolgokat (mit gondol a sárkány, vagy a királyfi). Értékeli a történeteket, következtetéseket von le, tapasztalatokat szerez.

5. Segít az alkalmazkodásban

Új helyzetek könnyen eredményezhetnek szorongást, feszültséget. Mikor a saját élethelyzetéhez hasonló mesét olvasunk neki, a történeten

keresztül feldolgozza a szorongást okozó eseményt, és csökken a feszültsége.

6. Fejleszti a koncentrációt

Az olvasás során a történet magával ragadja a gyerekeket, hosszabb ideig képesek egy dologra figyelni. A mesékre való odafigyelést a gyermek

hasznosítani fogja az iskolában is: megtanul koncentrálni.

7. Empátiára tanít

Egy idő után, a kisgyermek a saját érzelmi fejlődésében már ott tart, hogy érdekli őt más emberek sorsa. A mesékben ismerkedik meg a másokért való aggódással, az együttérzéssel, a bátorság, a hűség, az igazságosság fogalmával. De ugyanitt találkozik azzal is, hogy létezik erőszak, félelem és gyűlölet, és az ezzel való megküzdés és legyőzés technikáit is.