Szállitás csomagpontra vagy automatába már 990ft-tól

Blog

6 egyszerű tipp, amivel sokat tehetsz a fenntartható divatért

6 egyszerű tipp, amivel sokat tehetsz a fenntartható divatért

Kezdjük az elején: miért fontos egyáltalán a fenntartható divat?

Kevesen tudják, hogy a textilipar bolygónk szempontjából az egyik legkárosabb iparág. A ruhadarabok előállítása hihetetlen mennyiségű vizet igényel – pedig tudjuk, hogy az ivóvizünk véges készletére különösen kellene ügyelni. Az Európai Bizottság tavaly teljes akciótervet dolgozott ki, hogy “elősegítse az átállást az éghajlatsemleges, körforgásos gazdaságra, melyet a tartós, újrafelhasználható, helyreállítható, anyagaiban újrahasznosítható és energiatakarékos termékek jellemeznek.”

 

1. Vásárolj a szekrényedből!

A legalapvetőbb lépés, hogy azokat a ruhákat viseled, amik már egyébként is a szekrényedben állnak. Ne keseredj el egyből azon, hogy ”egyetlen göncöd sincs”, ha jobban átnézed, biztosan találsz szuper elfeledett darabokat is köztük!

2. Cserélj

Igazi win-win megoldás a fenntartható divat világában, ha belevágsz a ruhacserébe. Nemcsak új kincsekre bukkanhatsz, de megválhatsz saját nem használt holmidtól is. Ráadásul mindezt szuper közösségi program keretében, ahol új emberekkel ismerkedhetsz meg.

3. Vásárolj hazai márkáktól!

A fenntartható divat fejlődése szempontjából is nagyon fontos a hazai kisvállalkozások támogatása! A hazai tervezők ruháival abban is biztos lehetsz, hogy nem fog minden sarkon szembejönni veled a szetted – ahogy lenne az a legtöbb fast fashion üzletben vásárolt holmi esetében.

4. Minőségbe fektess, ne a mennyiségbe

Az olcsón gyártott fast fashion darabok helyett fektess be olyan minőségű darabokba, amelyek évekig tartanak. A basic darabokból végtelen kombinációt hozhatsz össze – erre épülnek a kapszula gardróbok is. Ásd bele magad a témába, inspirálódj és állítsd össze saját kapszula gardróbod!

5. Vásárolj másodkézből!

Rögtön a füledben cseng a legismertebb használtruha-láncok ajánlója? Ennél sokkal több lehetőséged is van: garázsvásárok, online csoportok, Facebook Marketplace, kifejezetten erre a célra készült weboldalak.

6. Alakitsd át régi ruháidat

Ha neked is van affinitásod a varráshoz, az óriási szerencse, de ha kevésbé vagy ügyes kezű, megéri felkeresned egy varrónőt. Egy kis újratervezéssel és varrással új életet adhatsz régi ruháidnak, ráadásul teljes mértékben saját stílusodra, alakodra formálhatod őket. És máris sokat tettél a fenntartható divatért.